pühapäev, 7. detsember 2014

Kino: Nullpunkt

Head lugejad,

Käisin eile vaatamas eesti filmi Nullpunkt ja siin on selle hea kodumaise filmi arvustus.

Pealkiri: Nullpunkt
Režissöör: Mihkel Ulk
Originaaltekst: Margus Karu
Stsenarist: Margit Kreedo-Dawson
Operaator: Mihkel Soe
Näitlejad: Märt Pius, Saara Kadak, Epp Eespäev, Raimo Pass, Külliki Saldre, Henrik Kalmet, Reimo Sagor, Tambet Tuisk jpt.
Kestvus: 111 minutit
Žanr: Draama
Tootja: Allfilm
Nähtud: 05.12.2014 Coca-Cola Plazas
Minu hinnang: 5/5

Kokkuvõte Allfilmilt: 


Tundliku ja püsimatu loomuga Johannes saab sisse Tallinna eliitkooli ning võiks eeldada, et tema elu hakkab ülesmäge minema. Tegelikult satub ta klassikaaslaste vaimse terrori alla. Ta hakkab otsima tunnustust oma vanadelt Lasnamäe sõpradelt, kes pühendavad oma aega pigem narkotsi panemise, ringi hängimise ja pidutsemise peale kui koolikohustuse täitmisele. Kodus peab Johannes toime tulema oma ema süveneva vaimuhaigusega. Pingete kuhjumise tagajärjel avastab noormees end ühel hetkel nullpunktis, kus tal tuleb oma elule teha totaalne reset ning hakata end kildhaaval taas üles ehitama.

“Nullpunkt” on Margus Karu menuromaanile tuginev draama tänapäeva noorte põletavamatest probleemidest – koolikiusamisest ja sellest tingitud madalast enesehinnangust, kohanemisraskustest ning tunnustuse otsimisest.


Arvustus:

Olgu alustuseks öeldud, et Mihkeli Ulki film Nullpunkt on suurepärane eestimaine film, mida tasub kindlasti vaatama minna!

Nullpunkt käsitleb teemasid, mis on huvitavad ja vajalikud nii noortele kui ka täiskasvanutele. Johannes on abiturient, kes vahetab Noarootsi Gümnaasiumi ühe Tallinna eliitkooli vastu kuna kolib oma ema juurde Tallinnasse elama. Tänu arusaamatusele ja klassikaaslaste õelusele satub Johannes koolikiusamise ohvriks.

Peale selle ei ole ka Johannese kodus asjad korras. Johannese ema on vaimuhaiguse käes vaevlev hüsteerik, kes keeldub psühhiaatri poolt väljakirjutatud tablettide söömisest ja kes ründab Johannest päris mitmel korral ka füüsiliselt. Johannese isa on oma abikaasa ja probleemide eest põgenev mees, kes ei suuda või ei jaksa oma naise vaimse häirega hakkama saada. Johnnese õde on ära kolinud põgenedes koduste probleemide eest ja tema vanem õde elab oma elu ja on õnneks vahest ka väikevennale toeks ja abiks. Tema lapsepõlvesõbrad tegelevad pisikuritegudega ja on otsapidi narkodiilerid, kellele meeldib nii omasid kui ka võõraid ahistada ja peksta.

Lisaks kõigele, kirjutab loominguline Johannes ka luuletusi ja üks tema luuletustest varastatakse ülekohtuselt ära ja hakatakse selle pealt raha teenima.

Ja kõige sellega tuleb Johannesel hakkama saada. Üksinda.

Režii- ja operaatoritöö:


Film näitab Johannese elu kooliaasta jooksul, nii sügisel, talvel kui ka kevadel. Mulle meeldis, kuidas erinevad aastaajad lõid filmile ilmeka tausta, eriti nende stseenide puhul, mis toimusid Lasnamäel. Mulle meeldis väga ka operaatoritöö ja ehkki ma eriti ei armasta nö vabakäega filmitud filme, siis jooksmisstseenid kui Johannes oma peksjate eest põgenes, olid vinged! Omapäraselt olid lahendatud ka kodused stseenid, kus Johannese ema kontrolli kaotas.

Ma pean tunnistama, et filmi lõpp oli mulle meelepärane. Ehkki filmis käsitletavad teemad on üsna rasked, siis annab Nullpunkt edasi väga palju positiivset. Seda, et kui ise midagi väga tahta ja ka tegutseda, on kõik võimalik.

Filmist jäi mulje, et näitlejaid oli professionaalselt juhendatud, sest nende esitlus ja rollielamise võime oli muljetavaldav. See toobki mind näitlejatöö juurde.

Näitlejad ja rollid:

Märt Pius Johannesena oli mõjuv. Minu arust oli ta selle rolli jaoks väga sobiv, lisades Johannesele sügavust ja siirust. Epp Eespäev tegi suurepärase rolli Johannese hüsteerilise ja psühhootilise emana. Külliki Saldre oli nähtavasti minu lemmik kõrvalsoatäitja. Tema mängitud õpetaja Irina oli just see tasakaalustav isik, keda Johannesel tol hetkel kuulamiseks ja toetuseks vaja oli,

Üldiselt olid näitlejad väga head ja nad sobisid minu arvates oma rollidesse luues väga hea meeskonna.

Kokkuvõttes:

Nullpunkt on väga hea film, mis peaks olema kohustuslik vaatamine nii noortele kui ka vanadele. Nullpunkt ühendab endas nii elu valu kui ka ilu ja samuti on seal kõvasti head eestimaist huumorimeelt. Minge vaatama!


Treiler:






Ilusaid elamusi!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar