neljapäev, 11. detsember 2014

Külastus: Raamatukogubuss Katariina Jee

Tervitus!

Täna kirjutan ühest toredast maailmast ratastel, mis igal nädalal korra minu kodust minuti kaugusel pooleks tunniks peatub, ning mida püüan külastada nii tihti kui jõuan.

Nimi: Raamatukogubuss Katariina Jee
Asukoht: Tutvu peatustega siit
Webpage: http://www.keskraamatukogu.ee/buss/


pilt Keskraamatukogu kodulehelt
Olen agar lugeja ning külastan usinalt raamatukogusid juba väga noorest east peale ja mitte sellepärast, et sealt oli ainult vaja kohustuslikku kirjandust hankida. Mulle meeldib kogu see keskkond oma vaikuse, rahulikkusega ning nii põnev on ju valida, mida järgmisena lugeda või mis uut on saadaval. Viimasel ajal on mu külastused vähenenud, kuna olen juba aastaid rohkem inglise keelsele kirjandusele üle läinud, kuid kui soovitud teos on olemas ka eesti keeles, siis eelistan alati viimast. Pean ka tunnistama, et teosammul, kuid visalt, laieneb ka inglise keelse kirjanduse valik meie raamatukogudes, kuid siiski on see ikkagi suhteliselt mannetus seisus.

Kuna enamused suured raamatukogud jäävad minu kodu ning liikumistrajektoorist
suhteliselt kaugele, siis on igatpidi ideaalne variant külastada raamatukogubussi, mis peatub faktiliselt mu maja ukse ees. Mitte aga ainult mulle ei ole see mugav variant, vaid kõige sobilikum ning vastutulevaim võimalus on see aga just pensionäridele ning noorematele lastele, kes võib-olla ei jõua koguaeg kaugemale sõita, et vajalikud tarvikud hankida. Juhtumisi ning loogiliselt on just antud kontingent see, keda alati bussis kohtab ning, kes, on tore näha, et kasutavad võimalust julgesti ja meeleldi ära. Kohati ei ole bussis liikumiseks väga ruumi, kuid seda, et buss inimesi täis pakitud on, riiulitele ei saa ligi ning ebamugav midagi leida on, ei tasu küll karta.

Raamatukogubuss liigub iga päev esmaspäevast neljapäevani eri linnaosades ning teeb eri
aegadel kaheksa peatust antud linnaosa eri paikades. Näiteks teisipäev ollakse Haaberstis ja neljapäeval Pirital. Üks sõidupäev jääb umbes 13.00-19.00 vahele ning iga peatus on kuskil pool tundi, mis minu jaoks on veidi liiga vähe, kuid antud graafikut arvesse võttes ei saagi terve päev ühes kohas aega raisata. Mul on ka vedanud, sest minu peatus paikneb just sellesse aega, kui saabun töölt, seega on suurepärane vahetult enne koju minemist bussist läbi hüpata. Tulenevalt peatuskohast ja selle ajavahemikus ei pruugi kõigil aga nii lihtne bussi uudistama tulla.


pilt Keskraamatukogu kodulehelt
Buss on värviline, lõbus ja kohe kutsub sisse astuma. Ta on ka palju mahukam seest kui väljastpoolt tundub ning ruumi on ikka suurele hulgale külastajatele. Sinna mahub ka üllatavalt palju teoseid ning valikus on nii eesti, vene kui inglisekeelne ilu- ning teatmekirjandus. Otsida aga tasub rohkem uudiskirjandust või siis populaarseid teoseid, vanemate raamatute olemasolu nii väga eeldada ei maksa. Alati soovitan aga eelnevalt E-kataloogist ESTER oma valitud teose kohalolekule kinnitus saada. Bussis on täiesti olemas ka üks üldkasutatav arvuti, kus juurdepääs ESTERile on ilusti tagatud. Tuleb ära mainida ka asjalik raamatukoguhoidja neiu, kes vajadusel muu tavapärase kõrval oskab ka fantastika ja ulme kirjandust soovitada.

Mis on aga peamine põhjus mugavusele lisaks, miks mind raamatukogubuss endale vahetpidamata külla tõmbab? Suurtes raamatkogudes on tihtipeale raamatute, mis on alles välja tulnud, peale sattumine suhteliselt võimatu, õnne asi või siis on vaja ennast pikkadesse nimekirjadesse panna. Bussis on aga oma poole võrra suurem võimalus, et soovitud uuem teos on neil täitsa laenutamiseks olemas. Samuti on seal valikus ka rohkemal osal ikkagi värskem kirjandus. Kui mujalt uurides on teavik pidevalt väljas, siis bussis võib see juba nädalaid laenutamatuna vedeleda.

Hetkel reisib buss vaid Tallinna piires, kuid eriti kihvt ja ülivajalik oleks taolise teeninduse pakkumine just maakohtades, kus lähedalolevaid raamatukogusid üldse ei ole ja nad paiknevad lugejatest kaugel. Samuti on raamatute lihtsamini kättesaamiseks tegemine ainult kasuks tänapäeva noortele ning isegi täiskasvanutele, kes lähtudes igasugu uuringutele, kuuldule ning uudistele, ei ole just eriti agarad lugejad ning paljudele on saavutus kui kasvõi üks teos aastas lõpuni lugeda. Igatahes on raamatukogubussis tegu väärt ideega ning loodan, et külastajaid ikka jätkub, kuigi nende vähesuse üle minu kogemusel ei tasu bussil kurta!


Liis

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar