teisipäev, 4. august 2015

Näitus: "Kunst valitseb" Tallinna Raekojas

Tervitus!

Seekord vahelduseks kunstimaailmast!

pilt facebook.com lehelt

Näitus: Kunst valitseb
Asukoht: Tallinna Raekoda - Raekoja 1 10114 Tallinn
Koduleht: http://artrules.ee/et/
Millal nähtud: 28.07.2015
Minu hinnang: 5/5

Käisin just Viinis ning olles selline vaatamis/kultuuriväärsuste hull nagu ma olen, sai maratonkiirusel külasatud kõiki peamisi muuseume ning nähtud sai nii Picassot, Monet, Renoiri, Raffaeli, Andy Warholi, Van Goghi, Klimti, Tiziani, Vermeeri ning ka antud näitusel esindatud Düreri, Rubensit ja Bruegheli. Loomulikult ei ole võimalik võrrelda Lääne-Euroopa kuulsamate muuseumite eksponaate meie omadega, kuid vahel harva tekib erakordne võimalus kunstimaailma tippude meistriteoseid ka kodumaal kaeda.

Mis? Kus? Millal?

5. juunist 5. oktoobrini on võimalus Tallinna Raekojas oma silmaga tutvuda ning imetleda 15-17. sajandi teoseid kuulsate kunstnike poolt. Maalid, mida on kokku üle 90, on kõik pärit erakollektsioonidest ning näitus hõlmab kogu Raekoda. Mainin juba etteruttavalt, et äärmiselt efektne ja asjakohane on teoseid nautida niivõrd ajaloolise hõnguga hoones, mitte kuskil modernses, kuid kõledas ja kliinilises muuseumis.

Ma ei ole kahjuks varem Raekojas käinud, kuid väidetavalt on seal näituse tarbeks tehtud hulgaliselt ümberkujundusi, et sinna toodud teoseid võimalikult meisterlikult, selgelt ja loogiliselt eksponeerida. Ruumidest on viidud ära kõik üleliigne, et külastajate fookus oleks ainuüksi maalidel ning kasutatud on ka erilist valgustehnikat, mis tekitavad maalidele helendamise efekti, mis omakord aitavad tähelepanu teostele tõmmata. Selline sumedam ja valgusvähesem taust üldises valgustuses aitab enamgi pilku vaid vajalikes suundades ja kohtades hoida. Maalid on jaotatud oma 8 väiksema ja suurema ruumi vahel, igas neist kuskil keskmiselt 10 tükki, ning trajektoor liikumast punktist A punkti B on selge ja kergesti jälgitav. Sellest lähtudes võib kindel olla, et üksi teos ei jää nägemata. Kindlasti peaks aga arvestama vähemalt oma tunni ajaga külastuse kohta. Kollektsioon ise sisaldab hulganisti religioossete teemadega maale, kuid puudu ei ole ka natüürmortid, portreed, maastikud ning muu.

Miks seada sammud Raekoja poole? 

Ainuüksi mõte, et see võib olla ainuke kord elus Eesti pinnal  esindatud kunstimaailma tippude loomingut kaeda, peaks linnutiivul kõik vähegi kunsti hindavad isikud näitusele viima. Võib-olla heidutab tõsiasi, et ei teata piisavalt nähtavast, selle ajaloost ning detailides, ei osata analüüsida ning pikki monolooge esitada sellest, et mida teatud sorti pintslitõmme tähendab, kuidas mõjub, kes mis koolkonda kuulub ja mis tehnikaid valdab, kuid asjast ei pea teadma kõike kuni detailideni välja, et lõpptulemust nautida. Tegu on maailma kunstiajaloo kõrgtasemega ja see, et pool tundi ühe maali ees ei seista ja ülilähedalt igat selle tükikest ei silmitseta, ei tähenda, et nende mõju ja ilu vähem kunstiteadlikule isikule kohale ei jõu, muljet ei avalda ega midagi ei paku. Ajalugu on ajalugu, kunst on kunst, ilu on ilu, kõik kolm koos on aga võimas kombinatsioon, vahet pole kas sa oled teadlik nende kõigi faktorite konkreetsetest üksikasjadest või mitte.

Mis olid minu meeldejäävaimad osad kollektsioonist?

pilt artrules.ee kodulehelt (Boets J)
- Boets J "Nägemise ja haistmise allegooria"

Need imepisikesed üksikasjad, see detailirohkus, keskmise suurusega maal, kuid optiliselt ja sisult hiiglaslik.

- Marcellus Coffermans "Püha Perekond Ingliga"

See punane toon oli niivõrd intensiivne, silmapaistev, pilkuhoidev ja kaunis, et tegi maalist midagi igati meeldejäävat.


pilt wikipedia.com (Marcellus Coffermans)
- Jan Brueghel vanem "Natüürmort Tulpide, Rooside ja Iiristega Savivaasis"

Lihtsalt üks kaunis maal, kaunite lilledega, helge, värviline ja päikeseline.

Mis olid aspektid peale kunsti millele tähelepanu pöörata?

Peale maalide võiks kindlasti veidi kiigata ka nende raame, mis olid kõik omamoodi ja uhkemad või tagasihoidlikumad, üldist teoste paigutust ning valgustust. Kindlasti peaks mõnda teost vaatama kaugelt kui ka lähedalt, hoomates sedasi üldist pilti ja efekti ning väiksemaid detaile ja maalimistehnikat.

Neile, kelledele on see esimene külastus Raekotta, võiksid korraks pilgud tõmmata maalidelt ka raekoja ruumidele, kujutistele, üksikasjadele, skulptuuridele, vanale mööblile ning teadvustada enda ümbrust. Ühes saalis märkasin korraks, et ühe teise vaataja pilk oli suunatud ühelt maalilt kõrgemale. Pilgu samasse kohta suunates nägin kauneid maalinguid just lae ja seina vahel. Need ei olnud küll näitusega seotud, kuid vaatamist väärt olid nad kohe kindlasti.


pilt artrules.ee koduelehelt (Jan Brueghel)
Põnev oli jälgida ka ülejäänud külalisi, keda saab üldiste iseloomujoonte järgi ka kategoriseerida. Oli neid, kes tegid iga maali juures oma telefoniga pilti ilma maali oma silmaga õieti vaatamatagi. Oli selgelt võimalik eristada kunstiga rohkemal või vähemal määral sina-peal olevaid isikud, eriti tänu sellele, et nad olid äärmiselt lähedal nähtavale, seisid maali ees üle 10 minuti, vestlesid oma kaaslasega nähtu sümbolismist, autori elust, teose iseärasustest, ajaloost ja millest kõike veel. Kohati oli päris põnev viimaste läheduses olla ja veidi infot kõrvu saada. Leidus ka niisama asjahuvilisi, kes suuresti olid naised ning tempo oli neil minu omaga väga sarnane.

Kokkuvõttes: 
Kohustuslik kõigile, kes veidigi kunistist, ajaloost ning ilust (eriti kõigist kolmest koos) huvi tunnevad.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar