pühapäev, 23. august 2015

Evelin Ilvese "Kirju" - Raamatuesitlus Rahva Raamatus!

Tere ilusat pühapäeva!

Käisin eile Kuressaare Rahva Raamatus, kus toimus Evelin Ilvese raamatu "Kirju" esitlus.


Üritus: Raamatu "Kirju" esitlus
Autor: Evelin Ilves
Kirjastaja: Petrone Print
Žanr: dokumentalistika, ajalugu, biograafia
Koht: Rahva Raamat Kuressaares

Olin endale eelnevalt raamatu juba hankinud ja kui raamatupoodi kohale jõudsin, siis oli kuulajaskond juba kogunema hakanud. Rahva Raamat oli esitluseks eraldanud väikese hubase piirkonna ja istekohti kippus isegi väheseks jääma. Autogrammide andmiseks oli pandud väikesele lauale suuremal hulgal raamatuid valmis.

Kui peategelane, Evelin Ilves, kohale jõudis, siis võeti ta vastu väikese aplausiga. Ta otsustas vestlemise ajal seisma jääda ja tutvustas lühidalt raamatut ja selle tekkelugu. Petrone Prindi sarjas Kirju on eelnevalt välja antud juba kolm raamatut ja Evelin Ilvese raamat on selles sarjas neljas. Kuna Evelin Ilves on läbi aastate kirjutanud mitmeid artikleid ja kolumneid, siis tehti talle ettepanek need raamatusse panna ja nii raamatu idee sündiski. Artiklid on raamatus jaotatud aastate kaupa ja nende vahele on pikitud intervjuu, mille Epp Petrone tegi Evelin Ilvesega selleks, et anda taustainfot, mis nende aastate jooksul Evelin Ilvese elus toimus, et seostada tema elus toimuvat artiklite ja kirjadega.

Pärast lühitutvustust oli võimalik kuulajatel küsimusi esitada ja muidugi ei jätnud ma võimalust kasutamata. Kui küsisin, et kui nüüd tema raamat "Kirju" on müügis ja tundub, et seda saadab müügiedu, et kas ja milliseid raamatuid on tal veel lähitulevikus plaanis välja anda, siis sellele vastas Evelin, et mõtteid tal on, aga tegemist saab olema ilukirjandusliku teosega. Talle meeldib kirjutada ja ta peab ennast grafomaaniks ja kui ta tegeles "Kirju" kokkupanemisega, siis ta avastas, et kirjutaks hea meelega midagi omaenda elus kogetust, aga teeks seda ilukirjanduslikus vormis.

Küsimusele, kui raskelt või kergelt selle raamatu loomise protsess oli, vastas autor, et kuna enamus artikleid olid juba olemas ja aastate jooksul valmiskirjutatud, siis läks raamatu tegemise lihtsalt ja kiirelt. Ta lisas veel ühe huvitava fakti, et raamatusse on pandud 40 tema enda tehtud fotot. Ta oli üllatunud, et just nii palju tema isiklikke fotosid raamatusse jäid. Tegemist on mustvalgete fotodega ja raamatut sirvides võin julgelt öelda, et fotod on ilusad, emotsionaalsed ja omapärased.

Publikust küsiti, et kas Evelin Ilves on mõelnud ka lasteraamatute kirjutamisele ja vastuseks saime teada, et on küll. Kuna Evelin Ilves armastab oma koeri, siis on ta mõelnud kirjutada lasteraamatu, mis on kirjutatud läbi koerte vaatenurga. Minu arvates kõlab see põnevalt ja sellest saaks kindlasti üks lõbus lugemine. Veel rääkis autor, et kui ta koos oma tütrega jooksmas käib, siis on nad kahekesi loonud erinevaid jutte, kus peategelasteks on väga põnevad tegelaskujud. Evelin on kõik need tütrega väljamõeldud lood endale ka kirja pannud.

Küsisin ka seda, kas ja kui palju artikleid ja kirju jäi raamatust välja seda tehes ja Evelin Ilves vastas, et välja jäid väga spetsiifilised ja eelkõige meditsiinilised tekstid, mis laiemale lugejaskonnale nähtavasti huvi ei pakuks.

Uurisin ka seda, mis on olnud viimane raamat, mille Evelin Ilves ise läbi luges. Ta rääkis, et selleks oli Lea Dali Lioni "Joonista valgus". Evelin juhtis Lea Dali Lioniga toimuvat vestlust Paides toimunud Arvamusfestivalil ja seetõttu luges ka nimetatud raamatu läbi. Ta lisas veel, et talle meeldivad haiguslugudega raamatud, ka Vahur Kersna raamat, just eelkõige seetõttu, et on meditsiini õppinud ja tema arvates on huvitav näha ja lugeda, kuidas inimesed oma lugudes ühendavad traditsioonilise ja alternatiivse meditsiini.

Küsimusi tuli veel ja veel. Küll küsiti tema leivateo kohta. Muuseas, koostöös Karja Pagariga on Evelini leib tulemas ka laiemale turule. Uuriti tema sporditegemise kohta jne jne.

Ma pean tunnistama, et Evelin Ilves oli äärmiselt sõbralik ja meeldiv ning avatud vestluskaaslane. Ta vastas siiralt, südamest ja mulle jäi temast mulje kui ühest väga hakkajast ja tragist naisest, kellel on palju tegutsemislusti ja tahet. See andis ka tervele üritusele positiivse laengu. Väga tore raamatuesitlus oli ja mul on plaan "Kirju" lähipäevadel läbi lugeda ja sellest ka arvustus kirjutada.

Pärast vestlusringi asus raamatu autor laua taha, kuhu olid järjekorda võtnud mitmekümned inimesed ja andis vapralt autogramme kuniks inimesi jätkus.

Suur aitäh Rahva Raamatule, kes esitluse korraldas ja edu kirjutamisel Evelinile!



Ilusaid lugemiselamusi!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar