esmaspäev, 1. juuni 2015

Kirjandusfestival HeadRead: Dorian Gray portree proovis NUKU teatris!

Olgu alustuseks kohe öeldud, et kui teil pileteid veel pole, siis hankige need endale kiiremas korras, sest etendus tõotab tulla suurepärane!

Kirjandusfestival HeadRead programmi raames ja koostöös NUKU teatriga oli pühapäeval võimalik vaatama minna Dorian Gray portree lavastuse proovi. Dorian Gray portree esietendub NUKUs suvelavastusena 14. juunil. Etendusi näeb kuni 30. augustini.

Dorian Gray portree:

Oscar Wilde’i lugu moekast noormehest, kes müüb oma hinge igavese nooruse ja ilu saavutamiseks, on üks kirjaniku kuulsamaid teoseid. Wilde’ile iseloomulikus sädelevas ja epigramlikus stiilis kirjutatud lugu Dorian Gray moraalsest lagunemisest põhjustas esmailmumise ajal 1890 märgatava skandaali. Wilde’i süüdistati dekadentsis ja lugejate moraali rikkumises. Hiljem on teosest siiski saanud aegumatu klassika.

Proovi juhatas sisse dramatiseerija ja lavastaja Vahur Keller, kes andis lühikese ülevaate, mis laval toimuma hakkab ja milliseid stseene etendusest näidatakse.

Kokku näidati vaatajatele kolm stseeni. Esimene stseen oli päris etenduse algusest, kus Dorian Gray (Mart Müürisepp) tutvub kunstnik Basili (Tarmo Männard) juures lord Henryga (Andres Roosileht). Teine stseen, mida me nägime, oli Henry vestlus Dorianiga, kus Dorian on juba tuttavaks saanud Sybiliga (Jaune Kimmel) ja temasse pööraselt armunud ning väljendab neid tundeid Henryle. Viimane stseen, mis ette mängiti, oli Doriani ja Sybili vahel, kus Doriani armastus oma muusa kunsti vastu saab äkilise lõpu.

Heliose Kino sissepääs.
Väga äge oli seda kõike enne esietendust vaadata! Sellest poolest tunnist - neljakümnest minutist, kus näitlejad laval olid, tekkis minul küll tunne, et tegemist saab olema hea tükiga. Andekad näitlejad, hästi kasutatud video- ja visuaaltehnoloogia, mida lavastuses kasutatakse, hea tekst ja huvitav lavakujundus! Mulle meeldis ka Heliose Kino, kus etendused toimuvad. Ehkki Heliose Kino on vana ja väsinud, siis oli seal maagiline aura, natuke õudne ja mahajäetud, samas aga väga sobilik just sellele tükile.

Ma sain isegi nii palju innustust, et võtsin Dorian Gray portree raamaturiiulist välja ja plaanin selle enne esietendust uuesti läbi lugeda. Oscar Wilde'i tekst on lihtsalt võrratu ja mul on siiralt hea meel, et Dorian Gray portree Eestis lavale tuuakse, sest ta puudutab palju erinevaid ja huvitavaid inimlikke ja filosoofilisi teemasid ja ma usun, et lavastusest saab üks edukas suvelavastus.



Piletiinfo leiab SIIT.
Lavastuse kohta leiab infot SIIT.

Kauneid teatri- ja lugemiselamusi!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar