neljapäev, 11. juuni 2015

Etendus: Tšaikovski balletigala - Festival "Suur Tšaikovski"

Tervitus!

Suure hilinemisega, aga ma ei saa ka muljetamata jätta.

Pealkiri: Tšaikovski balletigala
Teater: Rahvusooper Estonia
Kestus: 2h 15 min
Millal nähtud: 17.04.2015
Minu hinnang: 5/5



 

(Pildid opera.ee kodulehelt; "Pähklipureja," "Luikede järv," "Onegin," "Uinuv kaunitar")

Antud imelise balletigala eesmärk oli teha 175. sünniaastapäevaks kummardus geniaalse ja maailmakuulsa helilooja Pjotr Tšaikovski loomingule. Ja milline hindamatu pärand maailmale see ikka on! Tema loodud meloodiad on võlunud inimesi varsti pea kaks sajandit (kuigi algselt oli ka hulganisti kriitikat) ning kahtlemata nad jätkavad inimeste lummamist kaugesse tulevikku välja.

Seekord teen nii, et järjestan oma top 5 lemmikut etteastet, puhtalt minu enda maitse ja eelistuste järgi, koos lühikeste kommentaaridega. Hoiatan aga juba ette, et ilmselgelt kumab valikus häbematult läbi minu tugev poolehoid, kiindumus ja ülistus "Pähklipureja" vastu.

Napilt jäid topist välja:

- "Valss" balleti "Uinuv kaunitar" II vaatusest Koreograafia: Toomas Edur Eesti Rahvusballett

Antud meloodia on vast enim tuntud kui pala Disney samanimelisest animafilmist ning selle kuulsus on igati vääritud, sest tegu on romantilise, värvilise ja kauni päikeselise suvepäeva looga, mis teeb tuju rõõmsaks ning manab rahuloleva naeratuse näole. Tants toimub paarides ning igal neist on oma lillepärg, mille ümber koreograafia ringleb.

- "Väikeste luikede tants" balletist "Luikede järv" Koreograafia: Lev Ivanov Abigail Sheppard, Marta Navasardyan, Svetlana Danilova, Seili Loorits-Kämbre (Eesti Rahvusballett)

Kuidas siis ei saaks mulle selline lustlik, osav, meeleolukas, kaasahaarav ja pilku naelutavalt omapärase koreograafiaga kiire ja kompaktne etteaste meeldida? Ka muusika selle taustaks on kuidagi eriti ideaalne ning neli luigekest ühes rivis, kätest kinni hoidmas ja jalgadega meisterlikku tööd tegemas, on lihtsalt niivõrd sünkroonis (peavadki olema, sest siinkohal üks vale liigutus ja kõik on lootusetult tuksis), et tulemus on ülimalt äge.

- "Experiencing the divine" Koreograafia: Ricardo Amarante Muusika: katkend sümfooniast nr 6 Maria Seletskaja, David Jonathan (Flandria Kuninglik Ballett)

Seekord oli tegu modernsema balletivariatsiooniga ning seega ei olnud nähtu niivõrd klassikalistes sammudes ja liigutusteks kinni. Põnev oli jälgida midagi veidi tänapäevasemat. Kuna ka muusika ei olnud mulle varem tuttav, siis sai ka midagi uudset kogetud kauni visuaalsega.

Top 5:

5. Grand pas de deux balletist "Pähklipureja" Marius Petipa ja Lev Ivanovi koreograafia Vassili Vainoneni redaktsioonis Luana Georg, Sergei Upkin (Eesti Rahvusballett)

Antud etteaste sisaldas kahte minu jaoks musikaalset tippu Tšaikovski balleti muusika loomingus. Muinasjutuline, kurbliku alatooniga, kuid õhkamapanevalt romantiline paaristants (seal vahel ka mehe etteaste) ning baleriini soolo kuulsale, omapärasele ning armastatud Suhkruploomi haldja palale. Viimase puhul on tegu kerge unelaulu tooniga, salapärase, hellalt hiiliva ja graatsiline looga, mida julgen väita, et kõik on mingis kontekstis kohe kindlasti varem kuulnud ja sellest erineval tasemel võlutud olnud.

4. "Araabia tants" balletist "Pähklipureja" Koreograafia: Ben Stevenson Heidi Kopti, Aleksandr Kanapljov (Eesti Rahvusballett)

Eksootiline, pilkupüüdev, elegantne, nurklike liigutustega, minu nähtut jälgimisest lähtudes raudset kontrolli oma keha üle nõudev, tipptasemel tasakaalu ning naiselt hulgaliselt painduvust vajav põnev ja kihvt tantsunumber. Selliste rohkem akrobaatiliste oskuste peal mängiv pala kui teised klassikalised balleti etteasted galal. Muusika oli salapärane, võrgutav ja hüpnootiline ning loomulikult sisaldas see Araabia muusikale omapäraseid iseärasusi, tooni ning atmosfääri tekitavaid tegureid.

3. "Lillede valss" balletist "Pähklipureja" Koreograafia: Ben Stevenson Abigail Sheppard, Gabriel Davidsson, Eesti Rahvusballeti tantsijad

See imeline valss, see briljantne, hiilgav ja unistamatu valss! Mul pole sõnu kui kaunis see on, seega, soovitan vaid Internetist see pala kiiremas korras üles otsida ja lasta ennast mõtetes taevasse lennutada ning selle saatel ilusaid asju unistada või lihtsalt loo geniaalsust kõrvadel nautida lasta.

2. "Vene tants" balletist "Pähklipureja" Koreograafia: Ben Stevenson Ali Urata (Eesti Rahvusballett)

Esiteks pean mainima seda, et esimest korda kuulsin seda pala lapsepõlves filmis "Üksinda kodus" ning olgu lood selle filmiga kuidas on, olen tohutulust tänulik, et paljud, kes vast kunagi "Pähklipurejat" kaema ei satu, saavad ikkagi, teadmata kahjuks selle originaalkontekstist, kogeda kasvõi killukest sellest maailmakuulsast balletist. Tunnen seda lugu kuuldes alati siirast äratundmisrõõmu ning alati assotsieerub mulle see mainitud komöödiafilmiga.

Tegu on looga, mis on energiline, aktiivne, pöörane, lustakas ja tahtmatult hakkab jalg rütmiga kaasa tatsuma ning tahaks toolilt püsti karata ja kaasa hüpata. Pala on üdini rõõmsameelne, vaba ja head tuju esile manav ning kaasaelamist soodustav. Esitajaks oli üks mees tantsija, kes suutis lai positiivsust pakatav naeratus näol vaevatult publiku vankumatu poolehoiu võta juba esimese krapsaka hüppega, mis jõudis nii kõrgele, et tundus otsekui gravitatsioon tema puhul ei kehtiks.

1. Duett balleti "Onegin" III vaatusest Koreograafia: John Cranko Alena Shkatula, Denis Klimuk (Eesti Rahvusballett)

Vat see oli nüüd küll ootamatu, kuid lõi mul jalad niimoodi alt, et ma suu ammuli jälgisin seda ülimalt võrratut etteastet antud balleti peatantsijate vahel. Kuidas Puškin kord hooletult hüljatud Tatjanat tagasi võita püüab on hingematvalt emotsionaalne ja mõjub tohutult kaasahaaravalt ning nähtud tahan-ei-taha õrritavat tantsu oli lihtsalt lust jägida, ängistav, lähtudes selle sisust, kuid silmadele ja kõrvadele vaid lõbu. 

Muusikana kasutatakse antud balletis eri katkendeid Tšaikovski muudest, kolme balleti välistest, loomingutest. Kuna antud ballett on loodud 1965. aastal, siis on koreograafia rohkem tänapäevasem ning ei koosne ainult klassikalistest elementidest, seega võrreldes teiste gala etteastega oli nähtu selgelt eristuv ja kohati huvitavam jälgida. Kokkuvõttes, pean kiiremas korras seda etendust vaatama minema, et terviklikku kogemust saada ning lühikese katkendi põhjal on mu ootused laes.

Teised etteasted galalt:

- Duett balletist "Souvenir de Florence" Koreograafia: Toomas Edur Muusika: "Souvenir de Florence" ("Mälestused Firenzest") Hayley Jean Blackburn, Jacob Hoover (Teater Vanemuine)

- Grand pas de deux balletist "Luikede Järv" Koreograafia: Marius Petipa Ekaterina Oleynik, Jonatan Davidsson (Eesti Rahvusballett)

- Grand pas de deux balletist "Uinuv kaunitar" Koreograafia: Marius Petipa Alena Shkatula, Denis Klimuk (Eesti Rahvusballett)

- Sinilinnu ja printsess Florina pas de deux balletist "Uinuv Kaunitar" Koreograafia: Marius Petipa Marta Navasardyan, Giuseppe Martino (Eesti Rahvusballett)

- Adagio balleti "Luikede järv" II vaatusest Koreograafia: Lev Ivanov Alena Shkatula, Gabriel Davidsson (Eesti Rahvusballett)

- Duett balleti "Uinuv kaunitar" II vaatusest Koreograafia: Toomas Edur Luana Georg, Sergei Upkin (Eesti Rahvusballett)

- Tšaikovski pas de deux Koreograafia: George Balanchine Muusika: katkend balleti "Luikede järv" III vaatusest Maria Seletskaja, David Jonathan (Flandria Kuninglik Ballett)

Suured tänud kauni õhtu eest!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar