esmaspäev, 17. juuli 2017

Külastus: Multi-D kino

Tervitus!

Seekord teistsugusest kinost!

Asukoht: Zelluloosi Batuudikeskus
Aadress: Tartu mnt 80d, Tallinn
Avatud: E-R 18:00 - 20:30 ja L-P 12:00 - 20:30
Hind: Üks seanss ühele inimesele on 3.50 eur

pilt www.zbatuudikeskus.ee kodulehelt

Kunagi ammu aastaid tagasi sai Tartus külastatud 4D kino ning mäletan vaid seda, et kogemus oli lahe ja hind oli krõbe. Taolisi kinosid on pärast seda tundub, et tulnud ja läinud, kuid rohkem neisse sattunud ei ole. Täitsa juhuslikult aga avastasin, et Zelluloosi Batuudikeskuses on end taas üks sisse seadnud ning kuna nüüd ei olnud tegu kohaga, mis jääb mulle metsakolkasse, siis sai üks sõbranna ära räägitud, et ekstreemsema kinokogemusega taas mälu värskendada.

Kuna väisasime keskust vahetult pärast avamist, siis ei olnud veel kinole suurt huvi ning saime rahulikult teha päris mitu eraseanssi üksteise järgi. Saalis on kohti täpselt 8 ning kogu saal ise asus ühes suures kasti moodi ruumis. Toolid asusid kõrgemal alusel kus oli kohe näha ka motoorikat, mis toole ekraanil nähtava tegevuse järgi manööverdab. Vältimaks eriliselt suure turbulentsi ajal kohalt välja libisemist, tuli istudes kinni panna ka süles paiknev turvavöö. Kuna lahtiste esemetega koos ei tohi filmi vaadata, siis panin oma koti kõrvalistmele ja kinnitasin ka kotil turvavöö. Lisades siia pea seina suuruse ekraani ning spetsiaalsed prillid, ongi kõik vajalik end võltsreaalsusesse transportimiseks valmis. Igaks juhuks mainin ka, et prillidel on sangal nupp, mis paneb nad tööle ja mis ainult sisselülitamisel aitab tekitada vajalikku efekti. Kuna kogemata neid kohendades vajutasin selle välja ja mõju kadus, kuid ei saanud aru milles probleem, jäi mul kaks seanssi pooletoobisteks, kuna puudus täisväärtuslik visuaalne pool. Peale sisse lülitamise, kui prillid ei tööta, võib asi olla ka selles, et need ei ole laetud, mida need toimimiseks eelnevalt vajavad.

Erinevaid n-ö lühifilme läbitegemiseks oli valida kuskil 18. Kodulehel on välja toodud vaid 6, tegelik valik on aga laiem. Mõtlesime sõbrannaga, et teeme juba mitu seanssi korraga, sest teisi huvilisi hetkel ei olnud ning kui juba tulla siis miks ainult 5 minutiks. Tavaolukorras võib aga täitsa juhtuda, et seanssidele on järjekorrad, mis tulenevad sellest, et saali siiski mahub vaid maksimaalselt 8 inimest ning isegi vabade kohtade olemasolul konkreetsele seansile, ei puugi filmivaliku soov olla kõigil üks ja vaja on oodata. Iga film on kuskil 5 minutit pikk. Taaskord ei tasu lähtuda kodulehel olevatest näiteks olevatest klippidest, millede kestvus on keskmiselt vaid 1 minut.

pinterest
Korda-mööda valisime sõbrannaga järgmised filmid: Dracula loss, šokolaadivabrik, autoralli, lennukiga sõitmine arktilises keskkonnas, Ameerika mäed kõrbes ja luukere piraatide meri. Vaieldamatult oli kõige kihvtim valik Ameerika mäed kõrbes, milles oli variatiivust, põnevust ja piisavalt tempokust. Kui midagi proovida, siis kindlasti just seda. Küll lendasid otsa vanad kastid, küll kukuti kõrgelt ühtedelt lõppevatelt rööbastelt teistele algavatele, küll sai võetud järske kurve, isegi langevarjuga sai kukutud, ja mida kõike veel! Kõigist kuuest soovitan just seda. Ka piraatide meri oli huvitav sõit, sest algas see nii idülliliselt vee lõbustuspargis, kuid peatselt ajasid koobastes reisijat taga luukeredest piraadid ning hiigelkrabid oma sõrgadega, kes pidevalt püüdsid vaatajat krabada. Üllatavalt realistlik tundus aga autoralli, kus publik oli kui lisaliige autos ning nägi kõike läbi akna, kus mõlemal pool kõrval oli juht ja kaardilugeja. Mööda metsavaheteid sõita oli lahedalt tõetruu kogemus. Lennukisõit oli keskpärane eelnevate kõrval, kuid eriti mannetuks jäi šokolaadivabrik, kus erksad värvid ja eriti lähedane vaade šokolaadi valmimisse oli ju põnev, kuid tegevust ja hoogsust jäi napiks. Dracula oli selline lõbusalt koomiline, kuid samas ka panin kõige enam selle filmi jooksul silmi kinni, sest äkilisi ehmatusmomente oli hulgi. Tipphetk seal oli aga kui Dracula küüslaugu peale aevastas ja otse loomulikult piserdati siis vaatajale heldelt vett näkku.

Lisaks realistlikule visuaalsele efektile ja toolide nähtavale vastavalt liikumisele, mis oli kohati päris tõetruud keskkonda loov, et pidin lausa istme äärtest kinni hoidma, andsid lisavõlusid ka muud detailid. Mainitud vett piserdati päris lahkelt, seda isegi autorallis masinas istudes, kus tegelikult ju vett päriselt ringi ei lendaks. Mu nägu sai suhteliselt puhtaks ja värskendatuks pärast kuut videot. Ei tasu aga karta, et vaataja täitsa märjaks saab, sest pigem ikkagi lastakse näole uduvee laadset niisutuse kogust. Ka tuulega ei hoitud kokku ja seda sai näkku paisatud nii kõrvalt, jalgade juurest kui eest. Soovitus on pikemad juuksed patsi panna, sest minu kiharad olid pärast seansse üpris metsikud. Mõnes kohas sai nähtud ka n-ö välku ja elektrit, mis silmanurgas plõksis. Põhirõhk oli muidugi uduveel ja tuulel. Kodulehel on ka kirjas, et kino ei soovitata rasedatele, südameprobleemidega isikutele ning epilepsia korra. Samuti on toodud välja, et laste tervisliku seisundi pärast vastutavad vanemad. Kuigi minu jaoks oli kõige hullem õrn närvikõdi, kerged ehmatused ja rõõmukilked, tunnistan, et on kindlasti neid kellele terve kogemus või üksikud seigad võivad olla liig.

Kokkuvõttes, meeldivalt üllatatuna avastasin, et multi-d kino kogemus oli just sama lahe kui ta kunagi aastaid tagasi Tartus oli. Isegi mulle, kui täiskasvanule. Vahva ja kärme alternatiiv tavakinole! Kindlasti tahaks tulevikus ka ülejäänud 12 lühifilmi ära kaeda!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar