esmaspäev, 19. jaanuar 2015

Näitus: "Meri riidekapis" - Tallinna Lennusadam

Tervitus!

Seekord käisime koos ühel põneval näitusel!

Näitus: "Meri riidekapis"
Näituse kestus: 20.09.14-18.01.15
Asukoht: Tallinna Lennusadam - Vesilennuki 6, Tallinn
Meie hinnang: 4/5 

pilt piletilevi.ee kodulehelt


Inga: Alustaks sellest, et kuna ma olen saarelt pärit ja saarel ülesse kasvanud, siis olen ma suure osa oma elust olnud seotud merega ja Lennusadam on üks minu lemmikumaid muuseume. Kui sinna lisada minu armastus kõige vastu, mis on merega seotud, sealhulgas ka meremoega, siis olin Liisi kutsest minna vaatama "Meri riidekapis" vaimustuses. 

Mõeldud, tehtud!

Liis: Mulle ääretult meeldivad meremehe stiilis riided. Ükskõik mis hilp – pluus, kleit, seelik jm, kui tal on sini-valge triibud, või siis ankrud kuskil nööpide või pildina peal, või siis valge triibuga pikad kraed, või siis mereväe stiilis jakid… Kõik meeldib! Sellisel stiilil on lihtsalt midagi rahustavat ja lihtsat, samas mere teemaga kaasneb ikka ju selline salapärasus ning pidev muutlikkus. Seega, kui kuulsin, et selline näitus, pühendatud merestiili ajaloole on avatud, olid mul õhus kaks kätt selle külastamise poolt.

Liis: Esiteks on Lennusadam üks äge koht, mille üle võiks olla uhke iga tallinnlane kui mitte eestlane, sest tegu on põneva, originaalse, suuremahulise ja ääretult huvitava ettevõtmisega. Samuti sobib antud näituse teema suurepäraselt kokku oma asupaiga ümbruskonnaga. Näitus viib külastaja läbi kõigi põhiliste etappide merestiili ajaloos alates selle popiks saamisest kuni tänapäeva moe osaks olemisest, pluss siis tutvustab detailselt kustkohast midagi on tulenenud, miks on just nii ning hämmastab huvitavate faktidega. Hulganisti riideesemeid, pildid, mängud, infotekstid, videod jne kõik illustreerisid suurepärast kõike meremoega seonduvat.



Inga: Ja kui midagi negatiivset üldse etterutatult lisada, siis on see Lennusadama parkla ja sinna autoga ligipääs. Küll on kurb, et Tallinna ühe hinnatuma vaatamisväärsuse ümbrus näeb välja nagu mülgas. Lihtsalt piinlik, et linn seda ümbrust või kasvõi parklat korda ei tee!

Liis: Natuke õnnetu olin aga selle üle, et oleksin oodanud veidi rohkem, ei midagi spetsiifilist vaid lihtsalt rohkem. Näitus suutis edukalt tähelepanelikule ja aktiivsele külastajale pakkuda kõike peamist ja veel lisaks, mida võiks teada või on põnev kuulda meremoest, selle ajaloost ning üksikasjadest. Siiski, tahtsin enamat, sest teema on mulle tõesti huvipakkuv. Vaatamata mu ahnusele, oli näitus tegelikult igati informatiivne, kiiduväärt ning jäin tegelikult rahule. Soovitus külastajatele: lugege ikka kõik tekstid seintel läbi, muidu jääb väga paljust ilma! Täisväärtusliku elamuse saab vaid kui teha mõlemat, vaadates ja lugedes, kuid tean, et viimast inimesed eriti ei suvatse teha.

Inga: Meri riidekapis oli üks vahva elamus! Mina isiklikult õppisin päris palju meremoe ajaloo ja tänapäeva kohta. Nii nagu Liis, lugesin mina ilusasti kõik infostendid läbi, alates sellest, kuidas meremood üldse tekkis, kuidas see mereväes kuninglikult perelt Inglismaal üle võeti, kuidas Venemaal kuninglikust soost võsukesed mereteemalisi rõivaid kandma hakkasid kuni siis tänapäeva välja. Eraldi osa oli pühendatud trikoode kujunemisele kui ka üldse ranna- ja supluskultuurile. Me itsitasime kahekesi imetledes 19. sajandi rannariideid võrreldes neid tänapäevaste bikiinidega. Kusjuures, osad disainid 19. sajandist olid päris vinged!

Inga: Huvitav oli ka see osa näitusest, kus tutvustati meie Eesti mereväe vormi ja tutvust sai teha ka mereväe "pagunitega". 

Ma proovisin ära ka tuulekambri, kus sai nuppudele vajutades proovida erinevaid tuultugevusi. Kambri uks taga oli võimalik proovida HH tullekindlaid jopesid, nii et mina panin endale ühe jopedest selga ja läksin tuulekambrisse tuultega võitlema. Muidugi, maksimum tuuletugevus, mida proovida sai, oli 15m/sek, aga mida see pisukene ikka ühele saarlasele ja merekaru järglasele teeb. Ma oleks tahtnud ikka korralikku orkaani järele proovida. Muidugi, pean siinkohal mainima, et HH joped on tõesti tuulekindlad!


Liis: Igasugu mõtted, erilist ja meeldejäävat näituselt:

Moelava (catwalk) lisamine ja sellel kõndimise võimalus oli kihvt lisaboonus ruumis, kus oli näha viimaste aastate Eesti disainerite mereteemalised riided. Mõned kleidid olid tõesti imeliselt kenad!

Inga: Mina proovisin ka Catwalki järgi. Eriti äge oleks muidugi olnud mereteemalisi rõivaid seal näidati, aga kuna me ise teemakohaselt riides ei olnud, siis nautisime meie Eesti disainerite mereteemalisi rõivaid 2015 aasta kollektsioonist.

Liis: Eriti nostalgiline oli puhkenurgas näha "Nu Pagadi" multfilmi ning tõdeda, et Volk ju on ka märkimisväärt meremoe austaja oma altlaienevate pükste ning triibulise särgiga.

Inga: Lastenurk oli vahva! Eriti meeldisid mulle seal mereteemalised multikad ja mereteemalised põrandapadjad, kus lapsed ja ka täiskasvanud said jalga puhata ja multikaid vaadata!

Liis: Palju nalja sai meil näituse sissekäigu juures oleva suure pildiga, kuhu sai näod sisse panna. Millegipärast ükskõik kuidas me ka ennast ei paigutanud oli tulemus ikka kuidagi halenaljakas ja kentsakalt koomiline. Pildid olid kaks nööri tõmbavat naist ning millegipärast tundus igal fotol, et meil ei olnud kaela ning pea oli otse õlgadel. Meremoe modelle meist vast ei saa!

Suur osa näitusest keskendus mereväe vormidele, kuna see on ju loomulikult meremoe massidesse jõudmise algpunkt ja inspiratsioon. Lahti oli seletatud kuidas riietuse või sümbolite abil kindlaks teha mereväelase auastet ning näha milline on pidulik riietus ja milline igapäevane.

Riideid endid nägemiseks oli igasuguseid, küll lasteriideid, küll tavaliste meremeeste omasid, küll kõrgmoodi jne. Üks komplekt koos mannekeeniga tekitas mul erilist äratundmisrõõmu, sest see nägi välja just kui see konksuga tapja filmist "Ma tean mida sa tegid eelmine suvi." Huvitav oli ka vaadata ühte kalameeste triibulist sviitrit, millest mul vist on endalgi üks või enam versiooni kapis. Välja olid ka toodud klassikalise mereriietuse eri materjalid, eri olukordade ja ilmastikuolude jaoks, mida oli tore ka oma kätega läbi katsuda.

Eraldi ruum oli ka mõeldud merestiilis lasteriietele, mid olid äärmiselt armsad ning just lastele mõeldud riided olid esimene samm antud moe jõudmisest massidesse.

Lõbus fakt: pikk krae särkidel oli muuses selle praktilise eesmärgiga, et selle abil sai kaaslasi tagasi tõmmata, kui keegi hakkas üle parda kukkuma.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar