pühapäev, 28. mai 2017

Kino: "Hing anumas", "Salaagent" ja "Operatsioon "Antropoid""

Tervitus!

Ja veel põgusad ülevaated filmimaailmast!

Pealkiri: Hing anumas
Originaalpealkiri: Ghost in the Shell
Režissöör: Rupert Sanders
Näitlejad: Scarlett Johansson, Juliette Binoche, Michael Pitt, Pilou Asbaek, Takeshi Kitano, Rila Fukushima
Žanr: Sci-fi, action
Kestus: 1h 47 min
Kinodes alates: 07.04.2017
Nähtud: 06.04.2017
Minu hinnang: 2.5/5


pilt imdb.com kodulehelt
Olen anime ja manga imelise maailmaga üpris kursis. Eksin sinna isegi vahetevahel ära, kuid "Ghost in the Shell" on üks lugu millest ma ei tea midagi ja mis mind niiväga ei paelu ka. Kuna tunnen kohustust anime live-action ekraniseeringud ikkagi toetuse mõttes alati ära näha, siis taaskord leidsin end kinost. Kas aga originaal ongi oma aja ära elanud või ei suutnud antud versioon loo võlusid niivõrd erksalt esile tuua, jääb minu jaoks ebaselgeks. Üks on aga kindel, peale visuaalse paketi, võib sisu kohta öelda vaid: juba varem nähtud-tehtud.

Esimene sissejuhatav stseen, kus Scarlett Johanssoni tegelaskuju luuakse ja ta oma nähtamatu kostüümiga pahalaste hulgas puhta vuugi teeb ning kõhedalt kauneid geišasid notib, oli efektne ja tähelepanu naelutav avapauk. Edaspidi aga läks kõik allamäge, sest isegi loo kulminatsioon ei suutnud taasluua esimese madina mõju. Pigem oli lõpp tormakas ning sel hetkel oli nähtu mind juba niivõrd külmaks jätnud, et mul oli toimuvast ükskõik. Ja ega tegijad enam vaeva ka näinud, sest kompotti visati kuidagi kohatu ämblikrobot ja ootamatud sidemed ootamatute tegelaste vahel, mis sel hetkel enam soovitud kujul sügavust ei lisanud. Olgem ausad, kui oleks puudunud värviline, futuristlik ja omapärane disain, siis oleks süžee tüüpiline B kategooria krimi sci-fi üllitis. Isegi n-ö puändid olid mõnevõrra varem etteaimatavad või siis ei olnud need piisavalt sidusad ja originaalsed, et terviklikumat ja intrigeerivamat süžee kulgemist luua.

Ma teen kahtlemata sellele kultusanimele ülekohut, kuid vähemalt filmiversioon ei suutnud mind aru saama panna selle vastu tuntavast entusiasmist. Enamus aspekte olid adekvaatselt esitatud ning kuigi Scarlet Johannoson oli peategelase rollis tsipa puine ja kohmakas, oli tema etteaste igati okei. Vaatamata sellele oli film kokkuvõttes kesine, äärmiselt kesine.



--------------------------------------------------

Pealkiri: Operatsioon "Antropoid"
Originaalpealkiri: Anthropoid
Režissöör: Sean Ellis
Näitlejad: Cillian Murphy, Jamie Dornan, Toby Jones, Charlotte Le Bon
Žanr: Ajalooline, biograafia, thriller
Kestus: 2h 00 min
Kinodes alates: 02.12.2016
Nähtud: 22.12.2016
Minu hinnang: 3.5/5


pilt imdb.com kodulehelt
Viimasel ajal olen end avastanud usinalt lugemast Teise maailmasõjaaegset tõsielukirjandust ning iseäranis ootan juulis kinno maanduvat Christopher Nolani "Dunkirki". "Antrophoid", küll tunduvalt väiksematasandilisem ja spetsiifilisem film nii sündmuse mastaabilt kui teostuselt, suutis aga realistlikult ja toimuvale kaasa elamist soodustavalt edasi anda seda erakordset sündmust tuhandete hulgast inimajaloo ühe jõledaima perioodi vältel. Film põhines tõsielul toimunul ning kaks peategelast, keda kehastasid Cillian Murphy ja Jamie Dornan, on siiani nii Tšehhis kui Slovakkias kangelased.

Suurem osa filmist keskendus planeerimisele. Londonist saadetud tšehh ja slovakk, koostöös peaaegu täienisti mahasurutud Tšehhoslovakkia vastupanuliikumisega, planeerisid kõrgeastmelise Natsi Saksamaa militaarjuhi atentaati. Komistuskohti oli rohkem kui stabiilseid faktoreid, kuid Jozef Gabčík ja Jan Kubiš olid oma missioonis piisavalt vankumatud. Malendite paika panemise kõrval said arendust ka meeste tegelaskujud ja seda just tänu kõrvalkarakteritele, kes andsid paarile kihte, iseloomu ja võimaldasid vaatajatega tihedamat kontakti luua. Inimsuhted, kübeke romantikat ja kamraadlus ühise vaenlase vastu olid selgelt ja tugevalt esindatud. Ei puudunud ka iseenesest mõistetavad hirmud, kahtlused ning nii moraalsed kui füüsilised tagasilöögid. Miinusena tooksin välja, et antud osa loost venis veidi pikaks ning sellest tulenevalt muutus nähtu mõnevõrra venivaks, üksluiskes ning võttis iseäranis pika proloogi mõõtmed. Samuti, kippus kogu operatsiooni käsitlemine filmis olema liialt lihtsustatud.

Viimane veerand filmist oli aga intensiivne ja tegevusrohke -- kuuliderahe oli tihe. Tagajärjed kõigile, nii kaudsetele kui otsestele, kaasosalistele olid aga brutaalsed. Operatsiooni osalised varjusid katedraali, kus ka viimane vastuhakk toimus. See oli ka seik, kus lugu tervenisti ellu ärkas ja oma pingelise ja muserdava reaalsusega mind pahviks lõi. Eelnev, veidi aegsaloomuline eelmäng päädis plahvatusliku kulminatsiooniga. Teadmata, kuidas lugu päriselus lõppes, hoidsin pöidlaid ja lootust viimaste minutiteni.



-------------------------------------------------

Pealkiri: Salaagent
Originaalpealkiri: Unlocked
Režissöör: Michael Apted
Näitlejad: Noomi Rapace, Orlando Bloom, Toni Collette, Michael Douglas, John Malkovich
Žanr: Thriller, action
Kestus: 1h 38 min
Kinodes alates: 05.05.2017
Nähtud: 06.05.2017
Minu hinnang: 2/5


pilt imdb.com kodulehelt
Hmmm, kui ma praegu mõtlen, et mis mulle antud filmist meelde jäi, siis jään vastuse võlgu, sest tegu on viimase aja ühe keskpäraseima ja kergesti unustatava linateosega mida ma näinud. Mitte miski ei tõusnud esile, midagi värsket ja uuenduslikku ma ei märganud, mingeid erilisi süžeekäike või karakterite esitamisi mulle meelde ei jäänud. Okei, võib-olla Orlando Bloom jäi silma selle poolest, et kehastas oma tavapärase hea kuti asemel kaheldava väärtusega jorssi. Tüüpiline krimi-thriller, kus peategelane satub eluohtlikusse konflikti, kus suur hulk inimelusid on mängus ja ei ole kindel, keda usaldada ja keda mitte. Kahtlustada tuleb kõiki ja nugade selga löömisi tule ette omajagu. Kõik variandid ja võtted olid aga juba varasemate žanrikaaslaste üllitustes ära katsetatud ning üllatusi ei olnud. Päris eepiliseks läbikukkumiseks ma seda aga ei nimetaks, kuid selle loomise eesmärki sean kahtluse alla küll. Miks on nii palju andekaid näitlejaid niivõrd eimidagiütlevas teoses? Kui aus olla siis ma ei oskagi midagi muud selle filmi kohta öelda. See on kõik.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar