pühapäev, 16. oktoober 2016

Üritus: Jaak Joala "Unustuse jõel" plaadiesitlus

Tere ilusat päeva!



Üritus: Jaak Joala II albumi "Unustuse jõel" esitlus
Asukoht: Apollo Raamatupood Solarise Keskuses
Kuupäev: 14. oktoober 2016
Žanr: Muusika
Esinejad: Mart Müürissepp, Quukivi, Taniel Vares ja Liisa Uukkivi
Sõnavõtjad: Olavi Pihlamägi, Mart Müürissepp, Vahur Kersna, Tõnis Kõrvits

Plaadiesitlus Solarise Apollos


Muusikaajakirjanik ja plaadi
koostaja Olavi Pihlamägi
Reedel, 10 oktoobril, toimus eesti muusika eelmise sajandi kahtlemata ühe suurima laulja ja interpreedi Jaak Joala teise plaadi "Unustuse jõel" esmaesitlus. 25. septembril kaks aastat tagasi lahkus laulja meie seast ja peale tema surma on välja antud tema esimene täispikkuses album "Suveöö" ja teine, "Unustuse jõel" CD anti välja oktoobri alguses.

Plaadiesitlus toimus Apollo Raamatupoes Solarise keskuses ja üritusele oli tulnud päris suur hulk rahvast. Kohale olid kutsutud mitmed Jaak Joala eakaaslased, kes on Jaak Joalaga seotud olnud eelkõige läbi muusika - Olav Ehala, Reet Linna, Priit Kuulberg, Tiit Varts,  Juhan Paadam ja paljud teised ning publiku seas oli nii Joala pereliikmeid kui ka inimesi, kes on seotud plaadil esitatava muusikaga.

Olavi Pihlamägi, kes on "Unustuse jõe" plaadi koostaja, kirjeldas Jaak Joalat kui muinasjutuvestjat ja lisas, et ka väljaantud plaat on nagu üks sügistes toonides lugu kuhu on valitud nii Eesti heliloojate lugusid, kui ka välismaa autorite kirjutatud kavereid, mida Joala laulis.


Mart Müürissepp ja Olavi Pihlamägi


Näitleja Mart Müürissepp, kes kaks aastat tagasi telesaate "Su nägu kõlab tuttavalt" finaalis end Jaak Joala lauluga "Unustuse jõel" võitjaks laulis, esitas plaadi nimiloo. Kui Mart laulis, oli terve ruum vaikne ja laulust lummatud. Mart on andekas näitlejana ja õnneks on talle sünnipäraselt kaasa antud ka musikaalsus ja hingestatus. Ma usun, et paljudele läks see esitlus hinge ja nii mõnegi viis see laul arvatavasti tagasi minevikku, sellesse aega, kus Jaak Joala seda esitas.

"Unustuse jõel" kuulub kahtlemata ka minu ühe kindla Jaak Joala lauldud lemmikute hulka. Imeilusa ballaadi on kirjutanud eesti helilooja Arne Oit, kelle sulest tulnud lugusid on sellel plaadil tervelt 4. Sõnad on laulule kirjutanud Heldur Karmo ja 1973. aastal võitis see laul Jaak Joala esitluses laulukonkursi Tallinn - Tartu.





Vahur Kersna ja
Olavi Pihlamägi
Tõnis Kõrvits ja
Olavi Pihlamägi
Peale lühikest vestlust Mart Müürissepaga kutsus Olavi Pihlamägi lavale Vahur Kersna, kellel on õnnestunud teha Jaak Joalaga päris mitu teleintervjuud ja kes kirjutas "Unustuse jõel" plaadile eessõna/sissejuhatuse.

Järgmisena kutsuti Pihlamägiga vestlema Tõnis Kõrvits, kellega räägiti nii plaadi saamisloost, lauludest kui ka muidugi Jaak Joalast.
Teine muusikaline vahepala tuli mulle meeldiva üllatusena, sest üks esinejatest oli saarlasest tuttav Taniel Vares, kes esines Quukivi koosseisus koos Liisa Uukkiviga. Taniel on väga pikalt ja edukalt muusikaga tegelenud erinevates bändides ja ta on nii Saaremaal kui ka mandrimaal eesti muusika austajate seas tuntud. Jõudsin temaga enne ürituse algust mõne sõna juttu puhuda ja selgus,et ta oli ainult selle tunnise ürituse jaoks Saaremaalt kohale sõitnud. Nii et see oli tore kokkusattumus!






Esitatud lauluks oli "Ausus",mille originaali on kirjutanud ameerika muusik Billy Joel juba 1978 aastal ja mille meil Eestis Jaak Joala kaverina tuntuks laulis.

Taniel Vares ja Liisa Uukkivi - Quukivi

Mulle meeldis, et "Ausus" lauldi Taniel Varese ja Liisa Uukkivi poolt. Nende hääled sobisid kokku nagu valatult. Ilus esitlus oli!

Ürituse lõpus otsi kokku tõmmates avaldati ka uudis, et "Unustuse jõel" LP on samuti tulemas ja kui kõik plaanide kohaselt läheb, siis on LP saadaval detsembris.

Aitäh ürituse korraldajatele!




1. Unustuse jõel (Arne Oit - Heldur Karmo) 1973
2. Mul meenub taas (Kustas Kikerpuu – Kustas Kikerpuu) 1972
3. Laululinnuhaldjas (Arne Oit – Arvi Siig) 1975
4. Kuis lendab aeg (Charles Aznavour – Lauri Leesi) 1979
5. Nii mööduvad aastad (Raivo Tammik – Kristi Tammik) 1975
6. Siin on see laul (Arne Oit – Heldur Karmo) 1971
7. Ma saadan oma varju (Arved Haug – Kalju Kass) 1971
8. Palved kaugele ei vii (Elton John - Bernie Taupin – Kristi Tammik) 1974
9. Vana meloodia (Arne Oit – Arvi Siig) 1972
10. Ühe suve muinaslood (Uno Naissoo – Heldur Karmo) 1974
11. Sügislehed (Joseph Kosma - Jacques Prévert – Viive Sirkel) 1978
12. Maria Louisa ( Erno Lindahl - Ilari Hannula – Vello Salumets) 1969
13. Purunenud maailm (Peter Sills – Vally Ojavere) 1981
14. Ohe öös (Gary Brooker - Keith Reid – Vally Ojavere) 1970
15. Vaikne öö (Raivo Tammik – Kristi Tammik) 1974
16. Vikerkaar (Mikalojus Novikas - Antanas Saulynas – Heldur Karmo) 1975
17. Päikese loojangul (Rein Rannap – Paul-Eerik Rummo) 1971
18. Kui kustunud päikese naer (Kustas Kikerpuu – Kustas Kikerpuu) 1977
19. Päikesemaa (Zacar – Bembo Baldan - Alberto Salerno - Francesco Specchia – Maurizio Seymandi - Fred Jay – Kustas Kikerpuu) 1977 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar