teisipäev, 20. jaanuar 2015

Raamat: "Just nii, härra seersant!"

Tere ilusat teisipäeva!

On aeg esimeseks Harrastuskriitikute eestikeelseks raamatuarvustuseks. Ja selleks raamatuks on "Just nii, härra seersant!", mille on kirjutanud Timo Porval ja Tarvi Tiits.

Pealkiri: Just nii, härra seersant!
Autorid: Timo Porval ja Tarvi Tiits
Kirjastaja: Lifedive OÜ
Lehekülgede arv: 400
Žanr: Dokumentaalkirjandus, sõjaväeline
Allikas: ostetud Apollo raamatupoest

Kokkuvõte:

„Just nii, härra seersant!“ on autorite isiklikule kogemusele tuginev aus ja kaasahaarav jutustus ajateenistusest Eesti kaitseväes, mis pakub nostalgiahetki neile, kel see teekond läbitud ning annab tulevastele ajateenijatele võimaluse ennast ees ootavaks katsumuseks ette valmistada. Naissugu saab siit aimu, mis meestega tegelikult ajateenistuses toimub ning elukutselistele kaitseväelastele või kaitseliitlastele, kes meeste juhtimisega kokku puutuvad, on see kasulik lugemine mõistmaks lihtsõduri mõttemaailma.

 Kirjandusteadlane Sirje Kiin on raamatu kohta kirjutanud nii:
„Kui vahva sõdur Švejk viskas peamiselt nalja sõdurielu absurdsuse ja mõttetuse üle, siis see raamat räägib, naer silmanurgas, aga tõsi taga, Eesti sõdurielu mõttekusest. Lihast-luust kogemustel põhinev ja detailitruu, tundeline ja asjalik, naljakas ja
kohati dramaatiline, põnev ja väljakutsuv. Hästi kirjutatud, ehedalt edasi antud, mahlaka sõdurislängiga teekond, mille jooksul ühest skeptilisest rea-ajateenijast saab oma missioonis veendunud jaoülem, „kes ei vingu, ei hädalda, ei viska püssi põõsasse, ei otsi vabandusi, ei anna alla“ ning võitleb, kui vaja, võiduka lõpuni. Selle mehe ja raamatuga läheksin mina küll luurele. Sõjast rääkimata.“

Arvustus:

Sattusin raadiost kuulama intervjuud autoritega ja kuna intervjuu oli põnev ja intrigeeriv, siis peale seda ostsin järgmisel päeval raamatu ära. Olen ise arusaamal, et Eesti Kaitsevägi on meie väikesele riigile hädavajalik ja et kõik noored mehed peaksid kaitseväes teenima, et omandada meie riigi kaitsmiseks vajalikke oskusi.

"Just nii, härra seersant!" on vajalik raamat. See peaks olema soovituslik kirjandus mitte ainult noortele, vaid ka nende vanematele, et nad mõistaksid, et kaitseväes ajateenimine ei ole aja raiskamine, et nad saaksid aru, milleks kaitsevära teenimine on oluline ja mida seal üldse tehakse.

Mulle kui lugejale, kes on Eesti Kaitseväest suhteliselt kaugelseisev isik, oli see raamat üks erakordselt huvitav lugemine. Mitte ainult sellepärast, et teada saada, millega noored mehed kaitseväes tegelevad, vaid kuidas noored mehed seda ise läbi omaenda kogemuste kirjeldavad. Ma pean tunnistama, et see on ka üks viimase aja humoorikamalt kirjutatud raamatuid, mida ma olen lugenud. Ma itsitasin, muhelesin ja naersin mõnel korral lausa valju häälega, nii et ümberkaudsed inimesed mind uudishimulikult piidlesid, nähtavasti mõeldes, et ise loeb kaitseväest ja siis itsitab. Aga väga peene huumoriga kirjutatud tõsine raamat!

Väga ägedad olid ka raamatu lõppu pandud lisad, kust võis leida vajalikke tähendusi erinevate kaitseväes kasutuses olevatele sõnadele ja ka muud kaitseväs vajalikku dokumentatsiooni. Ma ise kasutasin seda "sõnastikku" esimesi peatükke lugedes päris ohtralt.

Kirjeldused teenistusest ja seal läbielatust olid vahetud ja siirad ja seetõttu olen soovitanud seda raamatut ka tuttavatele noortele, keda peagi ootab ees kaitseväkke minek. Suurepärane lugemine! Jah, ka nendele, kes ise kaitseväkke minema ei pea, sest vaatamata tõsisele temaatikale on selles raamatus ka suur ports meelelahutust. "Just nii, härra seersant!" on nii informatiivne kui ka lõbus lugemine.



Minge ja hankige endale see raamat ja te ei kahetse!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar