pühapäev, 4. jaanuar 2015

Kontsert: Lenna Kuurmaa ja Karl-Erik Taukari jõulukontsert

Tervitus!

Siin ka lubatud ülevaade Harrastukriitikute ainukesest jõulukontserdist see aasta, kus käisime koos ning saime toreda elamuse! Seekord kirjutame ka arvustuse kahekesi!



Esineja: Lenna Kuurmaa ja Karl-Erik Taukari jõulukontsert
Kuupäev: 30.12.2014
Kestus: Umbes 1h 20 min
Asukoht: Jaani kirik, Tallinn
Meie hinnang: 4.5/5

pilt piletilevi.ee kodulehelt
Liis: Iga aasta detsembris ei ole võimalik üle ega ümber vaadata igasugu jõulukontsertitest, mida reklaamitakse ja pileteid pakutakse juba pea kohe, kui jaanipäev on läbi. Kõik, kes natukegi laulda oskavad teevad enda jõulutuuri, mõned isegi mitu, see on otsekui au asi, et sa ei ole sinnani tõeline artist Eestis, kui sa ei võta osa vähemalt ühest jõulukontserttuurist. 

Samasugune eneseväärikuse teema on see ka neile, kes laval ei lõõrita, vaid publikus istuvad, vähemalt ühte kontserti külastada. Lisaks tundub, et kirikutes ei käi vast terve aasta jooksul nii suurel hulgal rahvast kui jõulukontserdiperioodil. Olgu kuidas on, kuid ka mina olen üks neist kes arvab, et ühte jõulukontserti võiks ju ikka aastas külastada.


Seekord langes valik Lenna ja Taukari koostööle Jaani kirikus, kuigi oli ka teisti mida oleks väga hea meelega vaatama läinud (näiteks Musamari ja Sandra Nurmsalu kontserdid). 

Inga: 
Üleüldine jõulukontsertite valik oli sel aastal väga rikkalik, aga kuna Liis oli nii lahke ja lasi mul endale jõulukingiks kontserdi valida, siis saatuse tahtel ja kuna teised kuupäevad olid mul kinni, läksime vaatama Lenna Kuurmaa ja Karl-Erik Taukari jõulukontserti.

Liis: Kirik oli rahvast täis (hoonest väljasaamine kestis oma 10-15 minutit), iga väiksemgi koht oli täidetud ning suure õnnega saime istekohad kohe esimesse ritta. Kuigi laval toimunu oli projekteeritud ka ääres olevatele seintele, et tagumised publikust ka eesotsas toimunust osa saaks, on aga just esireas saadud kogemus see tõeliselt liigutav, emotsionaalne ning võimas, sest tunned end nagu erakontserdil. Esinejate miimika, omavahelised sosistamised, laval toimuva väiksed nüansid, suurepärane koostöö ja õhkkond mitte ainult lauljate vaid ka viimaste ja bändi vahel, selgem heli, Taukari punased sokid (millegipärast tõmbasid need pidevalt mu pilku endale) jne, kõik aitavad kontsertelamuse teha erilisemaks ja intiimsemaks.

Mulle meeldis veel ka heategevuslik toon, mis sarjale antud, nimelt oli võimalik annetada raha projektile "Minu unistuste päev," mida Lenna ka tutvustas ning annetama palus. Karp sai igatahes päris täis!

Inga: 
Meil tõsiselt vedas, et istusime esireas! See andis kogu kontserdile minu jaoks erilise intiimse tooni, sest kõik detailid olid kohe meie silme all. Jaani kirik on ju päris suur ja see, mis toimus meie selja taga, oli meie jaoks tähtsusetu, küll aga see, mida enda ees nägime, oli ju põhjuseks, miks Jaani kirikusse üldse tulime.

Kontserdi juhatas sisse Jaani kiriku õpetaja, kes manitses inimesi, et nad peaksid üksteisega rohkem suhtlema ja mitte ainult nutitelefonide kaudu. Ütles, et inimesed peaksid õppima üksteist nägema.


Ja siis tuli bänd koos Lenna ja Karl-Erikuga lavale. Tahakski kõigepealt bändist kirjutada. Väga ägedad muusikud olid koos! Reigo Ahven ja Tõnis Kivisild Lenna enda bändist, lisaks veel muidugi Robert Vaigla ja ka Karl-Erik Taukar ise. Näha ja kuulda oli, et nad on kõik varem koos esinenud, sest bändiliikmete omavahelist dünaamikat ja ilma sõnadeta suhtlemist oli ilus jälgida. Sama saab öelda ka Lenna ja Karl-Eriku  kohta, kes on ka enne jõulutuuri koos kontserte andnud. 


Liis: Tavaliselt on jõulukontserdite repertuaar suurel osal vastavalt teemale, kuid mis minu arvates antud kontserdi eriliseks tegi, oli see, et ootasin ja eeldasin valdavalt jõululaule, kuid põhirõhk oli rohkem Lenna ja Taukari enda repertuaaril ning muudel lugudel, mis ei olnud ilmtingimata jõululood, kuid sobisid suurepäraselt antud konteksti (näiteks: "Kus kulgeb kuu"). Lenna lugudest sai kuulda näiteks järgmisi palasid: "Rapuntsel" ja "Tuul" ning Taukarilt tema megahitte: "Vastupandamatu" ning "Seitsme tuule poole" (mis on ju tegelikult ülisuvine laul, kuid Taukari põhjendus selle valimisele oli andekas).


Inga: 
Mulle väga meeldis, et ehkki nime järgi oli tegemist jõulukontserdiga, siis enamus esitatud lauludest ei olnud standardsed jõululaulud. Mulle meeldivad jõululaulud, aga vahelduseks oli hea, et sai kuulda ülalnimetatuid lugusid artistide enda repertuaarist. Laulude valik oli minu arvates väga hea ja sama võib öelda ka arranžeeringute kohta. Eriti meeldis mulle, kuidas "Jõulutaat on meie poole teel" oli tehtud unelauluks! Väga lahe oli!  Peale selle kuulis ka ühte inglise keelset jõululaulu, milleks oli valitud "Last Christmas", mis kõlas Lenna ja Karl-Eriku esituses väga kenasti, aga ma tean, et Liisile see laul kohe üldse ei meeldi.

Liis: Jõululugudest sai ka paar meie ette toodud, kuid siinkohal pean kiitma kui ka laitma. Duo unelaulu ja ülirahulikus võtmes esitatud versioon lõbusast ja hoogsast "Jõulutaat on meie poole teel" loost oli igati innovaatlik lahendus ja äärmiselt meeldiv üllatus. Nagu Inga mainis on "Last Christmas" lugu mulle isiklikult juba aga tõeline tüütus ning kas tõesti ei olnud midagi muud valida sellest laiast ning lõpmatust jõuluteemaliste palade nimistust, kui see üleleierdatud Wham!'i nuhtlus? Samas, olen aru saanud, et paljudele ta ikka meeldib, seega olen siinkohal oma arvamusega vähemuses.


Liis: Kokkuvõttes, Lenna ja Taukari koostöö oli igati edukas ja klapp oli neil kiiduväärt. Sellise väga sümpaatse paari mulje jätsid: algaja agar ning veidi üleannetu poiss ning veteranist laulja, kes suhtub viimasesse, kui uhke õpetaja oma lemmikõppurisse. Pluss punktid Taukarile ka pillimehe töö eest. Meeldiv ja soe väike kontsert!


Inga: 
Väga sümpaatne kontsert oli! Soe ja südamlik! 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar