teisipäev, 27. september 2016

Kino: "Morgan" ja "Jason Bourne"

Tervitus!

Kiirpilgul kinost!

Pealkiri: Morgan
Originaalpealkiri: Morgan
Režissöör: Luke Scott
Näitlejad: Kate Mara, Rose Leslie, Paul Giamatti, Anya Taylor-Joy, Toby Jones, Michelle Yeoh, Boyd Holbrook, Michael Yare
Žanr: Thriller
Kestus: 1h 31 min
Kinodes alates: 09.09.2016
Nähtud: 17.09.2016
Minu hinnang: 2/5

pilt imdb.com kodulehelt
Ma ei teadnud täpselt mida ma antud filmist ootasin, kuid ükskõik millised mu ootused, jäi tulemus igati neist allapoole. Kõike pakuti kesiselt: süžee, näitlejatöö, põnevus, puänt, tegelaste arendus, jne. On ja nagu ei olnud ka. Arvestades aga intrigeerivat teemat, rodu tuntuid ja võimekaid näitelejaid ning võimalust pinevaks õhkkonnaks ja vastuoluliseks teemakäsitluseks -- mida kõike ei suutnud film üle harjukeskmise realiseerida -- oli mul raisatud potentsiaalist äärmiselt kahju.

Üks hea asi: Mulle pakkus huvi Morgani ja Lee käitumise eesmärkide, motivaatorite, reaktsioonide ning nende psüühika üldine lahti mõtestamine. Kui sügavamalt kaasa mõelda ja nähtut analüüsida, olid tulemused üpris intrigeerivad, mõtlemapanevad ja diskussiooni tekitavad. Miks käituti nii, oli see manipulatsioon, ellujäämisinstinkt, ei oldud võimeline muudmoodi, oldi selliseks loodud, kas tahe muutuda ja see täide viia oli olemas, kas olid nad ikka nii erinevad, jne. Päris paeluvaid teemaniite tuli ette.


Üks halb asi: Ma ei suuda kuidagi endale rahuldavalt lahti seletada Morgani hooldajate vastutustundetut ja absurdset käitumist. Kas paariaastased emotsionaalsed sidemed kaaluvad üle tõsiasja, et sinu kallis isik on tasakaalutu ja kontrollimatu oht nii sulle kui kõigile teistele, kuid teda tuleb vaatamata sellele kaitsta agaramalt kui ükskõik millist muud inimest? Eriti kui tõendeid ettearvamatust reageerimisest on kogunenud juba ohtralt. Tegu oli intelligentsete oma ala teadlastest ekspertidega, kelle kaine mõistus lasti kraanist alla, sest Morgan oli nende kallis beebi? Okei, üks võib olla veider ülikarmi emainstinktiga veidrik, kuid enamused neist? Mul jäi täiesti arusaamatuks nende idiootne käitumine ja emalõvilik kaitsering.



--------------------------------------------------------

Pealkiri: Jason Bourne
Originaalpealkiri: Jason Bourne
Režissöör: Paul Greengrass
Näitlejad: Matt Damon, Julia Stiles, Alicia Vikander, Tommy Lee Jones, Vincent Cassel
Žanr: Action, thriller
Kestus: 2h 04 min
Kinodes alates: 29.07.2016
Nähtud: 29.07.2016
Minu hinnang: 2/5

pilt imdb.com kodulehelt
Ma ei ole kunagi olnud suur Jason Bourne'i sarja austaja, kuid ma ei saa ka eitada, et filmid on spioonižanris leidnud oma niši ning selles väga asjalikult, iseteadlikult ja omanäoliselt esinenud. Kahtlemata on plusspunktideks realistlik visuaalne ning süžeeline suund -- ülevõlli Bondilikke ebausutavaid kurjameid, looliine ja libedat stiili siinkohal ei leidu. Jason Bourne ei tundu eksisteerivat ühes glamuurses paralleelmaailmas, vaid pigem on tunne, et teda võib niisama ühel hallil hommikul keset tänavat teel tööle kedagi maha koksamas kohata. Rõhk on pigem pineva õhustiku loomisel, kui grandioossetel kaadritel, šikil nottimisel ja ülemaailmsetel ogaratel ohtudel. Pärast esimese kolme osa möödumist, peeti aega küpseks ja materjali piisavalt tasemel olevaks, et veel üks lisa kinolinale paisata. Kahjuks on aga uus film copy/paste eelnevatest. Nähtu oli uskumatult tuim, emotsioonitu ja igav, vaatamata sellele, et järgitakse juba ennast mitu korda tõestanud ülipinevat keskkonda lubavat mustrit.

Üks hea asi: See Moby "Extreme Ways" lugu on ikka kõva... ja Matt Damon on ka, peab tunnistama, minu silmis ikka palju asjalikum ja usutavam tegijast spioon kui James Bond seda kunagi suudaks olla.


Üks halb asi: Jälle on keskmes üks salajane programm, millest keegi teada ei tohi ja mis on seotud Bourne'i salapärase minevikuga. Jälle on see, teine ja kolmas... Filmis puudus originaalsus ning näha ei olnud midagi silmapaistvat, mida veidi modifitseerituna, juba triloogia käigus varem nähtud ei oldud.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar