pühapäev, 12. juuli 2015

Kaluritepäev Saaremaal koos bändiga Smilers!

Nagu osad teist teavad, siis on minu näol tegemist saarlasega ja eks ma katsun jõudumööda kirjutada ka sellest, et mida Saaremaal näha ja teha ja kogeda on. Ei ole midagi parata - "Üks kord saarlane, alati saarlane!"

Nii sattusingi sel nädalavahetusel päris mitmele üritusele ja kontserdile. Tänane postitus on Kaluritepäevast Mõntu sadamas, kus peaesinejaks oli Smilers ja olgu juba ette öeldud, et üritus oli vinge ja elamus selline, mis mitu aega veel meeles on!

Üritus: Saaremaa Kaluritepäev /Smilers
Asukoht: Mõntu sadam
Peaesineja: Smilers
Žanr: Muusika, rokk, kontsert, üritus
Korraldajad: Lääne-Saare vald,VRHL, Saare Fishexport, Saarte Kalandus.
Aeg: 11. juuli 2015
Minu hinnang: 5/5

Foto: Lääne-Saare vald


Mõntu sadam, kus üritus toimus, on maaliliselt ilusas kohas Sõrve sääre tipus. Sadam ise on kenasti korda tehtud ja loomulikult, mõeldes sellele, et tegemist on ikkagi kaluritepäevaga, siis andis ta kogu üritusele vägeva mereteemalise tausta. Ilmaga õnneks vedas, sest vaatamata jahedale meretuulele ja pilvedele, paistis õhtu jooksul ka piisavalt palju päikest. Muidugi, need inimesed, kes on mere, kalanduse või merendusega otsapidi seotud, on inimesed, kes on harjunud igasuguste ilmaolustikega ja ega ka vihm ei oleks väga seganud, sest korraldajad olid püsti pannud ka üritusele sobivad suured telgid. Ei ole olemas halba ilma, on vaid halb riietus!


Foto: Lääne-Saare vald. Lasteala.
Mida siis kaluritepäev inimestele pakkus? Oli süüa ja oli juua ja oli meelelahutust nii suurtele kui väikestele. Ükski kaluritepäev ei toimu ilma peategelase kalata ja kala pakuti seal päris mitmes vormis ja mitmele maitsele -  oli kalasuppi, (mis oli võrratu!) ja angerjat, lesta ja ahvenat. Kes kala ei soovinud, siis lihast ka puudust polnud. Lastele olid üles pandud suured batuudid, tehti näoaalinguid ja kõrvaltvaatajana tundus, et lastel seal kohe kindlasti igav ei olnud.

Kaluritepäeval arutati ka kalanduse strateegijaid ja muid kalandusega seotuid teemasid, aga eelkõige käiakse kaluritepäeval selleks, et puhata ja mängida, et nautida tehtud tööd, süüa head toitu ja kuulata head muusikat, kohtuda tuttavatega ja nautida nii ümbruskonda kui ka seltskonda.

Meelelahutust oli kõvasti! Esinesid nii kohalikud taidlejad, noortebänd Sculptures, ja peale peaesinejat Smilersit tantsuks ka Ülari Kirsipuu & BeatBand.

Kuna ma ise olen olnud Smilersi muusika suur austaja juba niikaua, kui bänd on tegutsenud, siis see toobki mind ürituse peaesineja juurde, kelleks oli Smilers!

Foto credit: Smilers.

Niipea, kui Smilers lavale tuli, täitus telk rahvaga ja kohe esimese palaga tõmmati rahvas korralikult käima! Mul on õnnestunud Smilersit kuulata ja näha nii Eestimaa suurtel kontsertpaikadel, kui ka väikestel, aga see esinemine, mis nad Mõntus tegid, oli minu arvates eriliselt hubane ja intiimne.

Smilers rokkis muidugi laval ja koos rahvaga sajaga. Publik laulis saarlaste kombel ikka valjusti kaasa ja eks see tekitaski sellise mõnusa sümbioosi, kus energiat anti nii lavalt publikule kui ka publikult lavale.

Õnneks on saarlased rahvastiku selline osa, kes ei seisa kontserdil lihtsalt puunukkudena paigal ja kes heal juhul ainult plaksutavad viisakalt kaasa või paremal puhul nõksutavad puusa, aga pigem röögivad kaasa laulda, teavad laulude sõnu, löövad tantsu ja elavad ihu ja hingega muusikale kaasa, mis tähendas, et tulemusesks oli üks tõeliselt lahe rokkiv elamus.


Smilers on ka live's erakordselt hea bänd ja tundus, et nad ise nautisid oma esinemist täie hingega. Nad isegi muutsid humoorikalt paaril korral oma laulude sõnu ja selle asemel, et laulda "Lähme sõidame", laulsid nad "Lähme kalale" ja kõige vahvam selle juures oli see, et nad ise itsitasid laval nagu poisikesed, kes on paari pättuse või vallatusega hakkama saanud ja nakatasid sellega ka publikut.

Kuna Smilersi repertuaar on aastatega päris suureks kasvanud, siis ei olnud neil mingit probleemi sisustada terve kontsert oma hittidega nii, et üks hitt tuli teise järel. Nad tegid nii oma vanemaid palu ja esitasid ka uuemalt plaadilt lugusid. Mis peamine, nad andsid endast kõik. Ma olen päris paljudel rokkmuusika kontserditel käinud ja olen kogenud ka seda, kus muusikud teevad kontserdi ära nagu muuseas ja kus tekib tunne, et ainuke asi, mida nad tahavad, on lavalt ära saada. Jumal tänatud, et Smilers nende hulka ei kuulu! Nad teevad muusikat professionaalselt ja seda nautides ja ega publik ka rumal pole, sama palju kui Smilers publikule andis, andis ka publik Smilersile. Vägev oli! Pärast kontserdi lõppu oli endal selline tunne, et nüüd võiks mägesid liigutada. Tõeliselt hea energialaksu sain!

Kui teil vähegi tekib võimalust Smilersit kuulama ja vaatama minna, siis tehke seda kindlasti. Nad on Eesti rokimaastiku tipp ja elamus on garanteeritud!

Kaluritepäeva korraldajateks sel aastal olid Lääne-Saare vald,VRHL, Saare Fishexport, Saarte Kalandus ja siinkohal tahakski korraldajad suurepärase ürituse eest tänada! Aitäh! Järgmisel aastal kohtume jälle!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar