reede, 21. september 2018

Jaapani graafiline romaan ehk manga: Liisi TOP 10 inglise keelde tõlgitud mangat (2)

Tervitus!

Jätkub Liisi TOP 10 inglise keelde tõlgitud mangat!

Mangad on suvalises järjekorras!


6) Pealkiri: Hunter x Hunter

Autor: Yoshihiro Togashi
Originaalne publitseerimine: 1998 - siiani ilmuv
Kirjastaja: VIZ Media
Köidete arv: siiani 35

pilt amazon.com kodulehelt
Unustage "Dragon Ball", "Naruto", "Bleach", "One Piece" või kõik muud n-ö eliit shounen mangad. Minu silmis on vaid üks kuningas ja selleks on võrratu ja ületamatu "Hunter x Hunter" (hääldatakse: hanta hanta). Kuigi veidi loiu algusega, minnes käima, ei ole minu silmis sellele ükski teine samalaadne teos võrdväärne. Antud mangat kiitmast ma ei väsi, kuid on kaks aspekti milles see iseäranis hiilgab. Tegelased, keda on kümneid ja kümneid, kuid kes kõik suudavad olla omanäolised, asjaliku eesmärgiga, läbimõeldud ning mitte ükski neist ei ole ühedimensiooniline. Autoril on anne isegi põgusa külastuse teinud karakteri muuta sügavaks ning omapäraseks. Tegelastest rääkides, mainin, et mulle tohutult läheb peale, et kuigi Gon on peategelane, on osasid lugusid sarjas, kus fookuses ei ole Gon -- viimast ühes loos üldse ei figureeri. Teatud süzeeliinides on peategelane kõrvalkarakteri rollis ja see on äärmiselt värskendav, nutikas ning põnev viis kuidas süžeed arendada ning ületada klassikalise shouneni ühemehebändi kodar rattais.

Autor suudab ka geniaalselt liuelda edasi ühelt erinevalt süzeekaarelt teisele ning hoida lugejat õhinat tekitavas pimeduses, et millisesse seiklusesse või eluohtlikku kaosesse tegelased nüüd satuvad. Osav tasakaal on leitud üllatava ja uudse ning pidevalt poetatavate piisavalt familiaarsete detailidega, et kontakti luua, üleminekutes erinevate loo osade vahel. Iga süžeekaar on otsekui eraldi lugu, millel siis üks maailm ja ühtivaid karaktereid -- isegi õhkkond võib olla ühes sünge ja pingeline (Yorknew City arc), teises, mänguline ja värvikas (Greed Island arc) ja, kolmandas, shounen mangadele tüüpilisema võitlusturniiri lähenemisega (Hunter Exam arc). See kõik aga ei anna ikkagi killukestki tõelist arusaama, kuidas täpselt ja miks ikkagi antud manga minu jaoks läbi aegade parim shounen teos on. Seda tuleb lihtsalt lugeda -- peatselt järgneb ka arusaam selle suurepärasusest!


7) Pealkiri: Tokyo Babylon
Autor: CLAMP
Originaalne publitseerimine: 1990-1993
Kirjastaja: Tokyopop
Köidete arv: 7

pilt amazon.com kodulehelt
Ma ei ole kunagi CLAMPi teoste vaimustusega kaasa jooksnud. "Chobits","Tsubasa Chronicles", "Card Captor Sakura", "Magic Knight Rayearth" ja muud ülipopulaarsed lood on mind suhteliselt külmaks jätnud. Lühendi taga end peitva grupi naistest mangaloojate üks varasemaid ning depressiivsemaid teoseid suutis aga ootamatult minu poolehoiu võita. Varaste 90ndade kriiskava stiili poolest silmapaistvat ning intrigeerivate, salatsevate, sümpaatsete ning traagiliste tegelaste poolest meeldejäävat mangat peetakse tihti CLAMPi suurhiti "X/1999" varju jäävat sarnase fiilinguga looks. CLAMP on tuntud sellepoolest, et nad taaskasutavad oma karaktereid erinevates teostes ning ka maailmad tihti põrkuvad. Samamoodi, liiguvad "Tokyo Babylonist" tegelased edasi "X/1999-i". Viimane on tegelikult kui epiloog eelnevale. Minu jaoks on loo jätkumine "X/1999-s" boonus ning "Tokyo Babylon" on üksiseisvalt hiilgav terviklik manga täiskasvanuks saamisest ja sellega seotud võludest (esimene armastus) ning valudest (armastuse reetmine). Lihtsalt natuke ekstreemsem. Sellele lisanduvad käsitletavad teravad sotsiaalsete probleemide teemad, okultism ning Tokyo linnaelu varjupool, millel kõigel punktiks lihtsalt avatud lõpp.

Kolm peategelast, kaksikud Subaru ja Hokuto, ning nende tuttav, loomaarst, Seishiro, moodustasid suurepärase üksteise abil funktsioneeriva kolmiku, kus iga üks neist isenägu, vastanduv, sügav ning omavahelise tuntava karakterikeemiaga. Iseäranis, suhe Subaru ja Seishiro vahel on siiani kentsakalt paeluv ning härdaks tegev. Läbides peatükipõhiseid üksikjuhtumeid paranormaalsetest toimumistest Tokyos, mida kaksikud usinalt lahendasid, keerles lugu kogu mangat läbiva suhtedraama ning müsteeriumi ümber -- mis seob Subarut ja Seishirot? Mis lahti koorub on sündant lõhestavalt nukker, kuid samas nii köitev ja emotsionaalselt rabav. Antud manga lõi mu tunded pahviks ja lõpust ei ole ma siiani toibunud, isegi kui jätk on leitav "X/1999-s".


8) Pealkiri: Mars
Autor: Fuyumi Soryo
Originaalne publitseerimine: 1996-2000
Kirjastaja: Tokyopop
Köidete arv: 15

pilt amazon.com kodulehelt
Miks lugeda ükskõik millist tänapäeval populaarselt tiinekate ängi täis noortekat, kui juba 1996 sai nautida kõikide melodramaatiliste tüdrukute-mangade ema "Marsi". Tegu on mulle ka veidi erilise sarjaga, sest see on esimene manga mille aastaid tagasi kätte võtsin. Blond, pikk ja motospordiga tegelev iga teismelise pahapoisist unistus, Rei, ja uje kunstiline hellhing, Kira, lõid tegelikult väga armsa paari, kellele oli üllatavalt vaevatu kaasa elada, nii koos kui eraldi. Mis mind nende puhul aga maha müüs, oli tõsiasi, et tegu ei olnud armastusega esimesest silmapilgust või seletamatu tõmbega kahe tegelase vahel, mis neid paari päevaga oleks igavest armastust vanduma sundinud. Ei, suhe arenes loomulikult, oli uudishimu, tekkis kontakt, tuli usaldus, järgnes kiindumus jne. Seda raamis muidugi lademetes draamat ja ängi.

"Mars" tõuseb esile oma emotsionaalse virr-varri poolest, millele annab auru tõsiste ja koledate teemade käsitlemine kogu loo jooksul. Peategelasi mõjutavad ning süžees aktiivselt figureerivad muuseas enesetapp, vaimsed haigused, ahistamine, koolikiusamine, mõrv, väärkohtlemine, psühhopaadid. Mõlemad tegelased on läbi elanud märkimisväärseid traumasid, mis salamisi pinna all suunavad nende käitumist ja suhteid. Selline tundeküllasus ning isegi järgnev tervenemine on manga lehekülgedel delikaatselt, efektselt ning kaasahaaravalt illustreeritud. Minu jaoks on omas žanris kindlasti tegu etema looga kui hunnik noortekaid, millest tänapäeval turg täis ujutatud. Lugu on aga siis hoopis manga formaadis mitte raamatuna.


9) Pealkiri: Air Gear
Autor: Oh! great (Ogure Ito)
Originaalne publitseerimine: 2002-2012
Kirjastaja: Kodansha Comics
Köidete arv: 37

pilt amazon.com kodulehelt
Võrdõiguslikus läänemaailmas paneks üks leht "Air Geari" massid šokist kiljuma. Mina aga, tunnistan ausalt üles, pigistasin silma kinni naiste äärmiselt kaheldava väärtusega portreteerimisele ning keskendusin kahele asjale, milles Oh! great tõesti esile tõuseb. Esiteks, tema illustratsioonid ajavad mul ila tilkuma ning silmad punni. Detailsed, grandioossed, selged, julged, isikupärased, kujutusvõime rikkad -- mida kõike veel. Tal on oma stiil ja see on äärmiselt õnnestunud, kuigi võin eeldada, et selliste lehekülgede loomine võtab mitu korda enam aga, näiteks kui, "Naruto" ühe lehe joonistamine. Mees tõesti oskab joonistada! Ja seda paganama hästi. Eriti ahetama panevad on tema üle kahe lehe suured n-ö kaadrid.

Teiseks, üle ega ümber ei saa ka süžeest, mis on segane, lihtsalt segane -- mitu korda üle võlli, lausa absurdne, nii arulagedalt absurdne kui veel olla saab. Rääkimata ebaloogilisusest. Aga tegu ju siiski shounen mangaga, mille definitsioonis on esimene reegel: loogika siin ei eksisteeri. Tänu sellele tohuvabaohule, ei osanud ma iialgi ette näha mis nüüd juhtub, kes mängu tuleb, miks tuleb, kuhu süžee jookseb. Väga vähene oli selgelt etteaimatav. Mulle meeldis ka, et autor võttis tänavarulluisutamise kultuuri ja tegi sellest midagi ebamaist ja põnevat. Ka tegelasi oli ohtralt -- midagi igale maitsele. Piisavalt oli karakterite arendamist ja üpris ootamatuid pöördeid neis. Objektiivselt vaadatuna, saaks "Air Gear" kindlasti tapvalt tümitada, igast küljest, kuid ma ei saa eitada, et mul oli seda lugedes alati lõbu laialt! Ja mõnikord on vaid see mis loeb.


10) Pealkiri: Sailor Moon
Autor: Naoko Takeuchi
Originaalne publitseerimine: 1991-1997
Kirjastaja: Kodansha Comics
Köidete arv: 18

pilt amazon.com kodulehelt
Mitte ükski minu lemmik mangade nimekiri ei ole täiuslik ilma sarjata, mis mind ametlikult ja teadlikult Jaapani anime/manga maailm sisse haaras. Olen näinud ära kõik "Sailor Moon" anime 200 osa, pluss filmid -- lausa mitu korda -- , siiski, kulus mitu aastat enne kui lähtematerjal minu jõudis, ehk siis, manga lugemine. Ma pean tunnistama, et mõlemas meediumis on aspekte, mis on etemini kui teises ja ka detaile, mis mulle vähem peale lähevad võrreldes teise paikutavaga -- viimast iseäranis manga versioonis. Aga, noh, kui peategelane on üheks 2020 aasta Tokyo Olümpiamängude saadikuks, siis peab "Sailor Moonis" ikka midagi erilist ja püsivat olema -- olgu selleks siis minusuguste nostalgia või just läänemaailma tüdrukutele animemaailma tutvustamine. Tegu ei olnud kaugelt esimese või viimase või isegi parima maagilise tüdruku fookusega shoujo looga, kuid teiste kõrvalt pinnale see tõusis ning sinna on ka jäänud. Paljude jaoks võrdub antud manga shoujo žanriga ja on selle reklaamnäoks. Ehk siis, väärib lugu kohta minu ja mitmete teiste top 10-nes. Kuna mul on peatselt plaanis kirjutada "Sailor Moonist" põhjalikum postitus, siis rohkem sellele siin aga ei peatu!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar